CAIRO - Terroristen hebben een aanslag gepleegd op een belangrijke gasleiding van Egypte naar Israël en Jordanië, meldde de Egyptische staatstelevisie zaterdag. Getuigen hoorden een luide knal en zagen een vlammenzee in El Arish in het noorden van de Sinaï-woestijn.

''Saboteurs hebben gebruikgemaakt van de huidige veiligheidssituatie en de gasleiding opgeblazen'', zei een correspondent van de Egyptische televisie.

In Egypte zijn al twaalf dagen massale protesten tegen president Hosni Mubarak, de politie is grotendeels afwezig.

Egyptische autoriteiten hebben de gastoevoer stilgelegd. Jordanië verwachtte zaterdag dat de toevoer vanuit Egypte minstens een week stilligt. Normaliter wordt 80 procent van de stroom in dat land met gas opgewekt.

Olie

De energiebedrijven in het koninkrijk zijn snel overgeschakeld naar elektriciteitsopwekking met olie.

Volgens de Israëlische radio hebben de plegers van de aanslag slechts weinig explosieven gebruikt en is de schade gering. Het vuur zou drie uur hebben geduurd en inmiddels onder controle zijn.

Voorzorg

Een andere tak van de gasleiding zorgt voor 40 procent van het gas in Israël. Volgens Israël is die buis niet getroffen, hoewel de gaslevering uit voorzorg is gestaakt. Israël heeft direct besloten om de productie van het eigen Yam Tetis-gasveld op te voeren, meldde het Israëlische ministerie van Energie zaterdag.

De gasleiding is een resultaat van het baanbrekende vredesakkoord tussen de twee landen in 1979.

Discriminatie

Een gewapende groep bedoeïenen dreigde in juni de pijpleiding aan te vallen, zeiden veiligheidsfunctionarissen. De bedoeïenen leven in onmin met de Egyptische politie. De groep klaagt dat de politie hen steeds lastigvalt en discrimineert.

De bedoeïenen werden hard aangepakt na een reeks bomaanslagen in de Sinaï-woestijn van 2004 tot 2006, waarbij tientallen Egyptenaren en toeristen omkwamen.

Onlusten

Israël was onlangs nog bezorgd dat de onlusten in Egypte de gastoevoer in gevaar zouden brengen. ''We realiseren ons weer dat het Midden-Oosten geen stabiele regio is.

We moeten iets doen om onze energielevering veilig te stellen zonder afhankelijk te zijn van anderen'', zei een woordvoerder van minister Uzi Landau (Nationale Infrastructuur) dinsdag. Israël vreest vooral dat een nieuw regime in Egypte het gascontract opzegt.