BANGKOK - Thaise en Cambodjaanse militairen hebben zaterdagochtend (lokale tijd) opnieuw op elkaar geschoten in het betwiste gebied rond de negenhonderd jaar oude hindoetempel Preah Vihear. Bij de gevechten zijn tot dusver drie mensen omgekomen. Vrijdag waren er ook al schermutselingen in het grensgebied.

Militaire commandanten van Thailand en Cambodja besloten zaterdag tot een wapenstilstand, na overleg in een grensstad. ''Thailand en Cambodja zullen de troepen ook niet versterken'', zei een woordvoerder van het Thaise leger.

Cambodja bevestigde de wapenstilstand, maar zei dat de situatie nog steeds gespannen is.

De Preah Vihear tempel is volgens internationaal recht van Cambodja, maar de toegankelijkste ingang ligt in Thailand.

Gespannen

De situatie rond de tempel is gespannen sinds deze in 2008 op de VN-Werelderfgoedlijst is geplaatst. De onenigheid over de soevereiniteit over het tempelcomplex was in de afgelopen jaren geregeld aanleiding voor botsingen tussen militairen van beide landen.

De Cambodjaanse minister van Buitenlandse Zaken nam zaterdag contact op met de VN-Veiligheidsraad om aandacht te vragen voor de ''explosieve situatie'' aan de grens.

Agressie

In een brief beschuldigde hij Thailand ervan dat het de gevechten begon. ''Geconfronteerd met deze flagrante daad van agressie hadden de Cambodjaanse troepen geen andere keuze dan wraak te nemen uit zelfverdediging'', aldus de minister.

Thailand beschuldigt op zijn beurt Cambodja van agressie.