CAIRO - De Egyptische premier Ahmed Shafiq verwacht niet dat president Hosni Mubarak zijn macht zal overdragen aan zijn plaatsvervanger, vicepresident Omar Suleiman. Hij zei dit vrijdag volgens de nieuwszender al-Arabiya.

''We hebben de president nodig om staatsrechtelijke redenen'', aldus de premier.

Er doen geruchten de ronde dat Mubarak onder druk van de betogingen en de Amerikaanse diplomatie overweegt zijn macht af te staan voor er presidentsverkiezingen komen. Die staan gepland voor september.

Talrijke betogers hebben vrijdag in Egypte opnieuw zijn aftreden geëist. Het epicentrum van de demonstraties is het Tahrirplein in Caïro.

De demonstranten negeren zoals inmiddels gebruikelijk het uitgaansverbod dat vorige maand was ingesteld om de massale uitingen van onvrede te bezweren.

Mubarak benoemde Suleiman 29 januari tot vicepresident, de eerste in zijn dertig jaar oude regime.

Wijze mannen

De Egyptische vicepresident Omar Suleiman overlegt zaterdag met een aantal vooraanstaande, onafhankelijke personen over de toestand in het land. Dit heeft een zegsman vrijdagavond gezegd.

De 'raad van wijze mannen' zou zich vooral gaan buigen over de mogelijkheid dat Suleiman de taken van de president voorlopig waarneemt en president Hosni Mubarak feitelijk zijn macht afstaat maar formeel nog enige tijd aanblijft.

Compromis

Dat zou een compromis kunnen zijn tussen de eis van honderdduizenden betogers dat Mubarak meteen aftreedt, en de opstelling van Mubarak dat hij aanblijft tot het einde van zijn ambtstermijn in september.

Premier Ahmed Shafiq heeft een scenario zoals bedacht door de 'wijze mannen' eerder vrijdag onwaarschijnlijk genoemd.