BELGRADO - De voormalige Servische leider Slobodan Milosevic zat flink onder de plak bij zijn echtgenote Mira Markovic.

Dat valt op te maken uit correspondentie van de Amerikaanse ambassade in Den Haag die vrijdag naar buiten is gebracht door de klokkenluiderssite WikiLeaks.

In het gelekte document wordt gewag gemaakt van een gesprek dat een Amerikaanse diplomaat in november 2003 had met Timothy McFadden, het toenmalige hoofd van het detentiecentrum van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

Milosevic zat daar op verdenking van oorlogsmisdaden vast, van zijn uitlevering in 2001 tot zijn dood in 2006.

Aantrekkingskracht

''Milosevic kon een hele natie manipuleren maar worstelde om zijn vrouw, die een grote aantrekkingskracht op hem uitoefende, de baas te blijven'', zou McFadden hebben gezegd. De twee hadden volgens de Ier dagelijks telefonisch contact.

Daaruit bleek volgens McFadden ''de buitengewone relatie'' tussen de Servische leider en de vrouw die wel is omschreven als de Lady McBeth van de Balkan. Verder vertelde hij dat Milosevic de tijd doodde door naar de muziek van Frank Sinatra te luisteren en detectiveromans te lezen. Vooral de boeken van de Amerikaanse auteur John Grisham vielen in de smaak.

Narcistisch

McFadden omschreef Milosevic als een ''narcistisch'' persoon die meende dat hij binnen en buiten de rechtszaal omringd was door dwazen. Hij had steeds de indruk dat hij aan de winnende hand was in het strafproces tegen hem, waarin hij zijn eigen verdediging voerde.

Ook de gezondheidstoestand van Milosevic werd besproken. De Servische oud-president kampte met hartproblemen en een hoge bloeddruk. Volgens McFadden waren die kwalen beheersbaar, maar wel ernstig. Milosevic overleed op 14 maart 2006 in zijn cel aan een hartaanval.