BRUSSEL - De Europese regeringsleiders roepen de autoriteiten in Egypte op tot politieke hervormingen die tegemoet komen aan de wensen van het volk. Het overgangsproces moet nu beginnen.

Dat staat in een verklaring waarover de 27 EU-leiders het vrijdag in Brussel eens zijn geworden.

EU-buitenlandchef Catherine Ashton vertrekt binnenkort naar Egypte en Tunesië. Ze zal daar namens de EU hulp aanbieden bij het hervormingsproces.

Die kan onder meer bestaan uit bijstand bij het versterken van de democratie of het helpen bij het voorbereiden van democratische verkiezingen.

In de verklaring staat dat EU-leiders ''met grote bezorgdheid'' de ontwikkelingen in Egypte volgen. Het gebruik van geweld en het aanmoedigen daarvan wordt ten strengste veroordeeld.

Ook wijzen ze elke poging om journalisten en mensenrechtenactivisten het werk onmogelijk te maken als onacceptabel af.

In de verklaring van de EU-leiders wordt de naam van de Egyptische president Hosni Mubarak niet genoemd.

Verhagen

Vicepremier Maxime Verhagen liet vrijdag na afloop van de ministerraad weten dat het kabinet het geweld en de bedreiging van westerse journalisten eveneens afkeurt.

Volgens hem is het nu aan de Egyptenaren om hun toekomst te bepalen, maar moet de transitie naar democratie nu beginnen.

Rutte

Premier Mark Rutte zei na afloop van de top dat hij blij was dat de moties die eerder door de Tweede Kamer waren aangenomen, en die door hem werden ingebracht tijdens de bijeenkomst van EU-regeringsleiders, in de slotverklaring zijn opgenomen.

''Er is een passage over noodhulp aan Egypte in het slotakkoord opgenomen en er is in opgenomen dat het overgangsproces nu moet beginnen.''