AMSTERDAM - De avondklok in de Egyptische hoofdstad Caïro is versoepeld. Dat meldt de Egyptische staatstelevisie. De avondklok is nu van kracht van zeven uur 's avonds tot zes uur 's ochtends. Dat was van vijf uur 's middags tot zeven uur 's ochtends.

Op het centrale Tahrirplein in Cairo is vrijdagavond een groot spandoek ontvouwd. Het toont zeven eisen van de betogers.

Dat zijn het vertrek van president Hosni Mubarak (1), ontbinding van het parlement (2), opheffing van de noodtoestand (3), de vorming van een regering van nationale eenheid (4), een nieuw gekozen parlement om de grondwet te wijzigen (5), de berechting van de moordenaars van de martelaren van de revolutie(6) en de berechting van corrupte functionarissen die rijkdommen van de natie hebben gestolen (7).

Dit wordt op het spandoek ondertekend door ''Egyptes jonge demonstranten''.

Gevecht

Vrijdagmiddag zijn op een van de toegangswegen naar het centrale Tahrirplein in Caïro voor- en tegenstanders van president Hosni Mubarak met elkaar in gevecht geraakt.

Dat meldde de Britse nieuwszender BBC. Aanhangers van Mubarak en betogers tegen zijn regime zouden elkaar bekogelen met stenen.

Ook zouden er schoten zijn gehoord in het centrum van Caïro.

Vrijdagavond wordt de avondklok opnieuw massaal genegeerd en gaan de betogers door met hun protest.

Volgens de Arabische nieuwszender Al-Jazeera is de situatie echter "vredig en enigszins vreugdevol". Ook de BBC stelt dat de sfeer op het plein meer ontspannen is.

Alexandrië

De sfeer in Alexandrië, de tweede stad van Egypte, is veel agressiever dan in de hoofdstad. Volgens de BBC zijn daar meer tanks en legertroepen in de straten, maar niet op het centrale plein waar de demonstranten samenkomen.

Het protest daar is vrijdag niet zo groot als het dinsdag was, maar enkele duizenden mensen hebben zich verzameld om het aftreden van Mubarak te eisen. Opvallend is dat er veel vrouwen tussen zitten.

Persbureau AFP rept over tienduizenden betogers in de tweede stad van het land.

De meeste demonstranten zouden aanhangers van de moslimbroederschap zijn. Ze schreeuwden 'Weg met Mubarak, weg met het regime'. Alexandrië staat bekend als een bolwerk van de conservatieve islamitische stroming.

Vertrekdag

Er worden ook demonstraties gemeld in onder meer Luxor, Mansoura, Mahalla al-Kubra, Assiout, Menoufiya en Suez.

Op het Tahrirplein in Caïro hebben zich vrijdag opnieuw tienduizenden demonstranten verzameld om het aftreden te eisen van president Mubarak. Zij hebben vrijdag uitgeroepen tot 'vertrekdag'.

Volgens Al-Jazeera is de samenstelling van de betogers net zo uiteenlopend als afgelopen dinsdag: jong en oud, mannen en vrouwen, moslims en kopten.

Militairen hebben het plein omsingeld met tanks en pantservoertuigen. Soldaten controleren op de toegangswegen naar het plein de identiteit van mensen die daar willen betogen.

Aangevallen

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN is in de avond een kantoor van het Moslimbroederschap bestormd door veiligheidstroepen en een bende. Aanwezige journalisten en andere medewerkers van de nieuwswebsite van de beweging zijn gearresteerd.

Vrijdagmiddag is ook het bureau van Al-Jazeera in Caïro aangevallen door onbekenden, meldt de nieuwszender. Ze hebben het kantoor en de inboedel vernield.

Volgens Al-Jazeera is het de laatste poging van het Egyptisch regime of van zijn aanhangers, om de berichtgeving van de gebeurtenissen in het land te verhinderen.

Bekijk hier de livestream van Al-Jazeera op het Tahirplein in Cairo.

Lees alles over de situatie in Egypte op onze special.

Volg berichten op Twitter via NUlive.