ROME - De Italiaanse president Giorgio Napolitano weigert zijn handtekening te zetten onder een omstreden belastinghervorming die de regering per decreet wil invoeren.

Dat heeft hij vrijdag gezegd.

Het kabinet van premier Silvio Berlusconi zag de belastinghervorming, die ervoor moet zorgen dat minder belastinggeld van het rijke noorden naar het arme zuiden vloeit, donderdag stranden in een parlementaire commissie.

Tijdens een spoedzitting werd besloten de wet dan maar per decreet in te voeren, tot grote woede van de oppositie.

Handtekening noodzakelijk

Napolitano heeft Berlusconi per brief laten weten dat het donderdag inderhaast uitgevaardigde decreet niet aan alle eisen voldoet. Volgens de president moet de regering de nieuwe wetgeving eerst beter uitleggen aan de volksvertegenwoordiging.

De handtekening van de president is noodzakelijk om een decreet wet te laten worden. Dat Napolitano weigert te tekenen, is een forse tegenslag voor Berlusconi. Coalitiepartner Lega Nord heeft gezegd dat zij uit de regering stapt als de belastinghervorming niet doorgaat.

Schandalen

Berlusconi zit al in zwaar weer door schandalen rond prostitutie en machtsmisbruik. De schatrijke regeringsleider (74) zou gebruik hebben gemaakt van de diensten van een minderjarige prostituee, wat in Italië verboden is.

Ook zou hij zijn positie hebben misbruikt om het meisje uit de cel te krijgen toen zij in Milaan was aangehouden om verdenking van diefstal.