AARHUS - Een Deense rechtbank heeft vrijdag de 29-jarige Somaliër Mohamed Geele, die vorig jaar cartoonist Kurt Westergaard te lijf wilde gaan met een bijl, veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf.

De man was een dag eerder al schuldig bevonden aan terrorisme en poging to doodslag. Het Openbaar Ministerie (OM) had twaalf jaar geëist.

Geele wordt, conform de eis van het OM, na het uitzitten van zijn straf voorgoed het land uitgezet. Ook moet hij zijn slachtoffer een schadevergoeding van omgerekend ruim 1300 euro betalen.

Het OM is tevreden over het vonnis. De advocaat van Geele, die had aangestuurd op een celstraf van hooguit zes jaar zonder uitzetting, heeft hoger beroep aangekondigd.

Woede

Westergaard haalde zich de woede van veel fanatieke moslims op de hals met een spotprent waarop hij de profeet Mohammed afbeeldde met een bom in zijn tulband. De tekening verscheen in 2005 in de Deense krant Jyllands-Posten en leidde tot een storm van protest in de islamitische wereld.

Geele stond op nieuwjaarsdag 2010 gewapend met een bijl bij Westergaard op de stoep. De 75-jarige tekenaar, die op dat moment met zijn 5-jarige kleindochter thuis was, verschanste zich in zijn badkamer, die in verband met voortdurende bedreigingen aan zijn adres was omgebouwd tot een extra beveiligde schuilplaats.

'Verdiende loon'

Westergaard stelde in een reactie dat Geele zijn verdiende loon heeft gekregen. Desondanks noemde de tekenaar hem ''net zo goed een slachtoffer van islamisme als ik bijna was geworden''. Hij sprak de hoop uit dat de Somaliër in de gevangenis tijd heeft om na te denken over zijn godsdienst en over de problemen die zijn fanatisme hem hebben gebracht.

Tijdens het proces had Westergaard gezegd dat hij aan een zekere dood is ontsnapt. Geele riep dat hij hem zou vermoorden omdat hij de profeet zou hebben beledigd. Zelf verklaarde de Somaliër dat hij de tekenaar slechts angst wilde aanjagen zodat hij zou stoppen met het afbeelden van Mohammed.