FRANKFURT - Twee Duitse deelstaten eisen dat ambtenaren zich niet meer mogen verhullen in een boerka, de lichaams- en gezichtsbedekkende kleding van moslima's.

Aanleiding is een rel over een ambtenaar bij de afdeling bevolking van de stad Frankfurt.

De 39-jarige vrouw van Marokkaanse afkomst, die voorheen met een hoofddoek rondliep, verscheen na haar ouderschapsverlof in een boerka.

Om dat te verhinderen, verbood de Duitse deelstaat Hessen woensdag ambtenaren om zulke verhullende kleding te dragen. De vrouw heeft daarop ontslag genomen.

Boerkaverbod

Vrijdag kondigde ook de Nedersaksische minister Uwe Schünemann (CDU) een wetsvoorstel aan voor een boerkaverbod voor ambtenaren.

''Om het duidelijk te zeggen: boerka's en andere verhullingen hebben in de openbare dienst niets te zoeken'', zei Schünemann. ''Burgers komen naar de overheid om dienstverlening te bespreken, niet om tegen een kledingstuk te praten waarachter zich een anoniem persoon verbergt.''

Geen noodzaak

Andere Duitse deelstaten zien geen noodzaak voor een boerkaverbod. Hamburg ziet geen noodzaak en geen wettelijke mogelijkheden. Ook Sleeswijk-Holstein zegt geen behoefte te hebben aan zo'n verbod, omdat er geen vergelijkbaar geval als in Frankfurt bekend is.

België, Frankrijk en Spanje hebben wetten aangenomen voor een boerkaverbod in openbare ruimtes.