AMSTERDAM - Het Egyptisch leger begeleidt vrijdagochtend duizenden betogers tegen president Hosni Mubarak bij hun gang naar het Tahrirplein in Cairo, het epicentrum van het inmiddels elf dagen durende protest tegen het regime van het Arabische land.

Minister van Defensie Hussein Tantawi en enkele legergeneraals hebben vrijdagochtend het Tahrirplein bezocht, volgens het Amerikaanse persbureau AP om hun goedkeuring van de demonstratie te tonen.

Betogers zeggen dat Tantawi met soldaten in gesprek is. Hij zou volgens tv-zender al-Arabiya in dialect tegen de betogers hebben gezegd: ''Zeg mensen, het is genoeg. De man stelt zich niet meer kandidaat.'' Hiermee doelde hij op president Mubarak. De demonstranten willen dat hij per direct opstapt.

Tantawi zei verder: ''Zeg tegen het hoofd van de Moslimbroederschap, dat hij de dialoog accepteert.'' De Moslimbroederschap, de grootste oppositiepartij in Egypte, wil pas in gesprek als Mubarak is opgestapt.

Militairen hebben het plein omsingeld met tanks en pantservoertuigen. Soldaten controleren op de toegangswegen naar het plein de identiteit van mensen die daar willen betogen. Behalve verkeerspolitie is er geen agent op straat te zien, aldus ooggetuigen. De sfeer wordt als 'gemoedelijk' beschreven.

Hulpverleners

Medische hulpverleners hebben in een aantal gevallen geen toegang kunnen krijgen tot mensen die gewond zijn geraakt tijdens de rellen in Egypte, zegt het Internationale Rode Kruis vrijdag.

Het Rode Kruis meldde niet door wie de medische hulpverleners worden tegengewerkt. De hulporganisatie riep de Egyptische autoriteiten en betogers op ''respect te tonen voor het leven en de waardigheid van mensen.''

Volgens het Rode Kruis heeft het geweld in Egypte in de afgelopen twee dagen negen levens geëist. Circa negenhonderd mensen raakten gewond.

De hulporganisatie heeft de afgelopen dagen voorraden medicijnen naar Egypte vervoerd om de gewonden te kunnen behandelen. Verder verstrekt het Rode Kruis maaltijden aan de honderden passagiers die op het vliegveld van Caïro zijn gestrand.

Vertrekdag

Tegenstanders van Mubarak hebben vrijdag 'vertrekdag' gedoopt omdat ze vinden dat Mubarak geen dag langer als staatshoofd mag aanblijven.

Bekijk hier de livestream van Al-Jazeera op het Tahirplein in Cairo.

Lees alles over de situatie in Egypte op onze special.

Volg berichten op Twitter via NUlive.