BANGKOK - Thaise en Cambodjaanse militairen zijn vrijdag slaags geraakt in betwist gebied rond de negenhonderd jaar oude hindoetempel Preah Vihear.

De Thaise minister van Gezondheid Jurin Laksanawisit zei dat een Thaise burger door artillerievuur om het leven is gekomen en dat vijf Thaise militairen gewond zijn geraakt.

Een woordvoerder van het Cambodjaanse ministerie van Defensie liet weten dat vier Cambodjaanse militairen gewond zijn geraakt. Ook zijn vier Thaise militairen gevangengenomen, aldus de zegsman.

De schermutselingen begonnen vrijdagochtend omstreeks negen uur Nederlandse tijd en duurden circa drie uur. Volgens de Thaise legerleider Prayuth Chan-ocha is het geschil te wijten aan een misverstand.

Werelderfgoedlijst

De Preah Vihear tempel is volgens internationaal recht van Cambodja, maar de toegankelijkste ingang ligt in Thailand. De situatie rond de tempel is gespannen sinds deze in 2008 op de VN-Werelderfgoedlijst is geplaatst.

De onenigheid over de soevereiniteit over het tempelcomplex was in de afgelopen jaren geregeld aanleiding voor botsingen tussen militairen van beide landen.