WASHINGTON - De Verenigde Staten praten met Egyptische functionarissen over een plan waarin president Hosni Mubarak onmiddellijk opstapt en de macht overdraagt aan een overgangsregering. Dat meldde The New York Times donderdag (lokale tijd).

The New York Times baseert zich op gesprekken met Amerikaanse regeringsfunctionarissen en Arabische diplomaten.

De huidige vicepresident van Egypte, Omar Suleiman, zou de interimregering moeten leiden.

Belangrijk onderdeel van het plan is dat het leger van Egypte, onder opperbevelhebber Sami Enan en minister van Defensie Mohammed Tantawi, de nieuwe regering steunt. Suleiman is oud-stafchef van de luchtmacht en een vertrouweling van Mubarak.

Moslimbroeders

Het voorstel roept ook op tot onderhandelingen tussen de overgangsregering en de oppositiepartijen. Aan die gesprekken moeten ook de Moslimbroeders meedoen, een partij die in Egypte verboden is. De gesprekken moeten leiden tot ''vrije en eerlijke verkiezingen'' in september.

Hoge Amerikaanse regeringsfunctionarissen zeggen dat het plan een van de voorstellen is die aan Egyptische functionarissen rond Mubarak gedaan zijn. De Egyptische president zou zelf niet aan de onderhandelingen meedoen.

Mubarak zei donderdag tegen de Amerikaanse nieuwszender ABC News dat hij best wil aftreden, maar dat niet kan vanwege de chaos in zijn land. Mubarak zei verder dat zijn regering niet verantwoordelijk is voor het geweld van de afgelopen dagen. Volgens hem zitten de Moslimbroeders erachter.

Lees alles over de situatie in Egypte op onze special

Volg berichten op Twitter via NUlive