KAMPALA - De vorige week omgebrachte Ugandese homoactivist David Kato is vermoord omdat hij de dader niet zou hebben betaald voor diens seksuele diensten. Dat zei de nationale politiechef van Uganda donderdag.

De moord op de bekende homorechtenactivist leidde wereldwijd tot grote verontwaardiging. Velen vreesden dat Kato was gedood vanwege zijn seksuele geaardheid.

Hoewel volgens de politie niets daarop wijst, houdt ze alle opties nog open. In het Centraal-Afrikaanse land is homoseksualiteit verboden.

Woensdag zei de politie dat de hoofdverdachte, Enoch Sydney Nsubuga (22), een bekentenis had afgelegd, maar het motief vermeldde ze niet.

Donderdag zei de politie dat ''de dader een hamer uit de badkamer pakte toen hij erachter kwam dat hij niet betaald kreeg, Kato op zijn hoofd sloeg en hem beroofde''. Kato overleed onderweg naar het ziekenhuis.

Gevangenis

Nsubuga woonde sinds enkele dagen bij Kato in, nadat hij de gevangenis had verlaten. Volgens Nsubunga hadden ze afgesproken dat hij klusjes in en om het huis zou verrichten. Nsubuga is een bekende van de politie. Hij heeft meerdere diefstallen gepleegd.

Kato's naam, adres en foto stonden vorig jaar op de voorpagina van het Ugandese blad Rolling Stone. Het blad publiceerde een dodenlijst van homoseksuelen en riep op tot geweld tegen hen met de tekst 'Hang ze op'.

De hoofdredacteur pleit voor invoering van de doodstraf op homoseksualiteit. Kato kreeg na de publicatie meerdere doodsbedreigingen.