ROME - Het kabinet-Berlusconi kan voorlopig aanblijven, na twee cruciale stemmingen in het Italiaanse parlement donderdag.

Eerst was er geen meerderheid voor een belangrijke fiscale hervorming. Daarna weigerde een meerderheid van de Kamer van Afgevaardigden toestemming te geven voor een huiszoeking in het kantoor van de boekhouder van de premier.

In een gemengde commissie van Kamer en Senaat staakten de stemmen bij de stemming over het zogeheten ''fiscale federalisme''.

Dat is een belangrijk stokpaardje van de Lega Nord van de separatist Umberto Bossi, de belangrijkste overgebleven bondgenoot van Silvio Berlusconi.

Net zoals in België vinden in Italië veel inwoners van het rijke noorden dat te veel van hun belastinggeld naar het arme zuiden stroomt.

Trucjes

Voor de cruciale stemming zei Bossi dat de regering zou vallen als het kabinet dit belangrijke plan er niet doorheen krijgt. Na de stemming en spoedoverleg bij Berlusconi thuis besloot Bossi de centrumrechtse coalitie toch nog een kans te geven.

Inmiddels wordt gebroed op procedurele trucjes om het plan ondanks de mislukte stemming toch door te kunnen sturen voor plenaire behandeling in Kamer en Senaat. Daar kan het kabinet namelijk nog wel rekenen op een meerderheid, zoals donderdag weer bleek.

In de Kamer stemden 315 parlementariërs voor en 298 tegen de weigering van de huiszoeking bij de boekhouder van Berlusconi.

Toestemming van de Kamer was nodig geweest omdat Berlusconi behalve premier ook Kamerlid is en het kantoor onder de bescherming van immuniteit van het huis van een Kamerlid valt.

Huiszoeking

Het Openbaar Ministerie in Milaan had huiszoeking willen doen in het kader van het prostitutieschandaal Rubygate. Berlusconi wordt verdacht van machtsmisbruik en het bevorderen van prostitutie van minderjarigen.

Tijdens het Kamerdebat liepen de emoties hoog op. Een spreker van de oppositie verweet Berlusconi dat hij Italië in de hele wereld belachelijk maakt met zijn seksschandalen. Ruby is de 'artiestennaam' van een Marokkaans escortmeisje dat al als minderjarige feestjes bij Berlusconi thuis bijwoonde.

Berlusconi haalde haar een keer uit de cel toen zij vastzat op beschuldiging van diefstal. De premier belde persoonlijk met de politie van Milaan en zei dat zij de kleindochter van de Egyptische president Mubarak was.