CAIRO - In Egypte zijn donderdag buitenlandse journalisten en mensenrechtenorganisaties het slachtoffer geworden van geweld van de kant van aanhangers van de omstreden president Hosni Mubarak.

In de hoofdstad Caïro probeerde een boze menigte een hotel te bestormen waar veel buitenlandse verslaggevers verblijven.

Ze willen buitenlandse journalisten het land uitjagen, berichtte tv-zender al-Arabiya. Aanhangers en knokploegen van de Nationale Democratische Partij (NDP) van Mubarak omsingelden het hotel Ramses Hilton in het centrum van de stad.

De militaire politie arresteerde eerder donderdag buitenlandse medewerkers van de internationale mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch.

Ook lokale organisaties vielen ten prooi aan de arrestatiegolf. Oxfam Novib liet weten dat de directeuren van twee partnerorganisaties, twee Egyptische mannen, zijn meegenomen door de militaire politie.

Bij de inval door de militaire politie bij het kantoor van Human Rights Watch moesten alle werknemers op de grond gaan liggen met het gezicht naar beneden. Tegen een buitenlandse medewerker schreeuwde een agent: ''Waarom ben je hier? Ga terug naar je eigen land.''

Intimideren

Het in New York gevestigde Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) had eerder al gemeld dat ordediensten woensdag op grote schaal geweld gebruikten tegen journalisten in de straten van Caïro. Volgens het CPJ probeert de Egyptische regering ''getuigen van haar daden te elimineren".

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde via Twitter ''de georganiseerde campagne om internationale journalisten in Caïro te intimideren en hun werk te belemmeren''.

Onder de mishandelde journalisten zijn enkele Nederlanders. Verder zouden zeker drie verslaggevers van al-Arabiya zijn aangevallen. Een van hen werd in een auto geduwd en afgevoerd.

Ook de Belgische journalist Serge Dumont, de Deense Midden-Oosten-correspondent Steffen Jensen, CNN-verslaggever Anderson Cooper, twee verslaggevers van nieuwszender al-Jazeera en zeker twee correspondenten van het Amerikaanse persbureau Associated Press zouden zijn aangevallen.

Geblinddoekt

Enkele journalisten werden gearresteerd nadat ze waren mishandeld. Vijf journalisten van de Poolse zender TVP werden opgepakt door politieagenten, die hun apparatuur vernielden. BBC-correspondent Rupert Wingfield-Hayes werd geboeid en geblinddoekt meegenomen door agenten van de geheime dienst en enkele uren opgesloten.

In het centrum van de Egyptische hoofdstad Caïro zijn donderdag voor de tweede opeenvolgende dag rellen uitgebroken tussen aanhangers van de Egyptische president Hosni Mubarak en antiregeringsbetogers. De rivaliserende groepen bekogelden elkaar met stenen en andere voorwerpen. 

Volgens de nieuwszender al-Jazeera werden zeker vijf mensen gedood. Andere media hielden het op drie of vier doden.

Naar huis

De nieuwe vicepresident van Egypte, Omar Suleiman, heeft in een vraaggesprek op de Egyptische televisie betogers opgeroepen naar huis te gaan. Volgens hem hebben ze veel bereikt met hun protesten.

De betogers hebben ook een enorme economische schade veroorzaakt. Suleiman schatte dat ongeveer een miljoen toeristen het land overhaast hebben verlaten en er in negen dagen van onlusten alleen al in de toerismesector 730 miljoen euro verloren is gegaan.

Suleiman bevestigde dat president Hosni Mubarak en diens zoon, Gamal Mubarak, niet zullen meedoen aan de presidentsverkiezingen later dit jaar.

Lees alles over de situatie in Egypte op onze special.

Volg berichten op Twitter via NUlive.

Bekijk hier de livestream van Al-Jazeera op het Tahirplein in Caïro.