AMSTERDAM - De gemeenteraad van New York heeft woensdag ingestemd met een verbod op roken in parken, op stranden en in voetgangersgebieden zoals Times Square.

"Deze zomer zullen New Yorkers die voor wat frisse lucht en plezier naar onze parken en stranden gaan nog schonere lucht kunnen inademen en op een strand kunnen zitten dat niet bezaaid is met sigarettenpeuken", zei burgemeester Michael Bloomberg na de stemming over het voorstel, dat met 36 tegen 12 stemmen werd aangenomen.

Het rookverbod heeft betrekking op zeventienhonderd parken en 23 kilometer strand, plus trottoirs, jachthavens en voetgangersgebieden zoals dat in het hart van Times Square.

Het verbod wordt negentig dagen nadat Bloomberg het heeft ondertekend van kracht en de burgemeester heeft twintig dagen de tijd om dat te doen.

Gevaar van meeroken

In tal van andere steden en staten in de Verenigde Staten mag in parken en op stranden ook niet gerookt worden, maar het verbod in New York is een van de strengste. Voorstanders van het New Yorkse verbod wijzen op het gevaar van meeroken.

"De cijfers liegen niet: meeroken is dodelijk", zei gemeenteraadsvoorzitter Christine Quinn. In bars en restaurants in New York mag al sinds 2003 niet meer worden gerookt.

Boete

Overtreders kunnen een boete krijgen, maar het raadslid Gale Brewer zegt dat het mede door haar geïnitieerde verbod niet in de eerste plaats is bedoeld als een strafmaatregel.

Zij denkt dat het verbod wordt gehandhaafd door zelfregulering en dat overtreders er door anderen op gewezen zullen worden dat ze niet mogen roken.

"Dan zal ik in dit park niet meer mogen roken", zegt de 68-jarige Cal Johnson, die slenterend door een park tegenover het stadhuis een sigaret rookt, als hij van het verbod hoort. "Maar ik ben het in principe eens met het verbod, al ben ik een roker."