ROME - In Italië dreigt premier Silvio Berlusconi nog dieper in de problemen te komen. Een parlementscommissie heeft donderdag een cruciaal belastingplan niet aangenomen.

De regeringspartij Lega Nord had van tevoren gezegd dat ze uit de regering stapt als het plan niet wordt aanvaard.

In de gemengde parlementscommissie van Kamer en Senaat waren echter vijftien leden voor en vijftien tegen. De top van Berlusconi's centrumrechtse coalitie kwam meteen na de stemming bijeen bij Berlusconi thuis in Rome.

De zogeheten fiscale regionalisering is een van de belangrijkste programmapunten van de Lega. Net zoals in België vinden in Italië veel bewoners van het rijke noorden dat teveel van hun belastinggeld naar het arme zuiden stroomt.

Vervroegde verkiezingen

Legaleider Bossi deed na het crisisberaad water bij de wijn wat de vervroegde verkiezingen betreft. ''Ik denk niet'' dat Italië vervroegd naar de stembus gaat, aldus Bossi volgens persbureau ANSA.

De separatist wil eerst het resultaat afwachten van een cruciale stemming in de Kamer van Afgevaardigden donderdagavond. Die gaat over de vraag of het Openbaar Ministerie in Milaan toestemming krijgt voor een huiszoeking in het kantoor van de boekhouder van Berlusconi.

Rubygate

De aanklagers zijn op zoek naar meer informatie in het Rubygate-schandaal.De 74-jarige mediamagnaat Berlusconi wordt verdacht van machtsmisbruik en bevorderen van de prostitutie van minderjarigen.

Ondertussen wordt naar een procedurele oplossing gezocht om de fiscale regionalisering toch plenair in stemming te brengen in Kamer en Senaat. De commissie waar donderdag de stemmen staakten, heeft zich in feite niet uitgesproken, terwijl een Senaatscommissie eerder wel toestemming gaf, zo wordt geredeneerd in kringen van Berlusconi's coalitie.