AARHUS – De man die vorig jaar met een bijl het huis van de Deense cartoonist Kurt Westergaard binnendrong, is donderdag schuldig bevonden aan terrorisme en poging tot moord.

Dat meldden media in Denemarken. De rechtbank in de stad Aarhus bepaalt vrijdag de strafmaat.

Na de schuldigverklaring eiste het Openbaar Ministerie (OM) twaalf jaar celstraf tegen de 29-jarige Somalische dader Mohamed Geele. Na het uitzitten van die straf moet hij het land worden uitgezet, aldus de aanklager.

De advocaat heeft om zes jaar celstraf en voorwaardelijke uitzetting gevraagd. Volgens de veroordeelde loopt zijn leven gevaar als hij moet terugkeren naar Somalië.

Opgelucht

Westergaard heeft laten weten opgelucht te zijn en blij met de veroordeling van Geele. De cartoonist maakte één van de omstreden spotprenten die eind 2005 verschenen in de Deense krant Jyllands-Posten.

Op Westergaards tekening is de islamitische profeet Mohammed afgebeeld met een bom in zijn tulband. De tekeningen leidden tot woedende reacties in de islamitische wereld. Westergaard werd de afgelopen jaren geregeld met de dood bedreigd.

Nieuwjaarsdag

Op nieuwjaarsdag 2010 drong Somaliër Geele de woning van Westergaard (75) binnen. ''Hij verwoestte de televisie en de computer in de woonkamer, en riep in het Deens dat hij me zou vermoorden omdat ik de profeet van de moslims had beledigd'', aldus de cartoonist, die op dat moment met zijn 5-jarige kleindochter thuis was.

Ze sloten zich op in de tot schuilplaats omgebouwde badkamer. Enkele minuten later arriveerde de politie.