CAIRO - De Egyptische vicepresident Omar Suleiman is een dialoog begonnen met politieke partijen in zijn land. Dat zegt de staatstelevisie in het Arabische land donderdag.

De zender meldde niet welke partijen bij het overleg zijn betrokken.

Suleiman is het voormalig hoofd van de machtige Egyptische inlichtingendienst en een vertrouweling van Mubarak. Eerder nodigde Suleiman de Egyptische oppositieleider Mohammed ElBaradei uit voor overleg.

El Baradei zei dat hij geen dialoog begint zolang Mubarak aan de macht is. ''Als ik dat wel zou doen, geef ik het regime legitimiteit, terwijl ik vind dat het die verloren heeft'', aldus het boegbeeld van de oppositie.

Europese landen

Vijf grote Europese landen hebben aangedrongen op een snelle overdracht van de politieke macht in Egypte, om zo een einde te maken aan de onlusten. De verklaring is uitgegeven door zowel Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië als Spanje.

''We bezien de verslechtering van de situatie in Egypte met zeer grote zorg'', aldus de leiders in de verklaring die is uitgestuurd door het kantoor van de Franse president Nicolas Sarkozy. ''Het overdrachtsproces moet nu beginnen.''

De regeringsleiders van de EU-landen komen vrijdag in Brussel bijeen voor overleg, dat al eerder was gepland.

Lees alles over de situatie in Egypte op onze special.

Volg berichten op Twitter via NUlive.