SANAA - Tienduizenden betogers zijn donderdag in de Jemenitische hoofdstad Sanaa de straat opgegaan voor de ''Dag van Woede''. Tegenstanders van het regime van president Ali Abdullah Saleh hadden tot de betoging opgeroepen.

De tegenstanders wilden betogen op het Tahrirplein in de hoofdstad, maar dat ging niet. Gewapende aanhangers van de president hadden het plein al in bezit genomen. De groepen zijn ongeveer even groot.

De betogers weken toen uit naar een terrein bij de universiteit van Sanaa, ongeveer 2 kilometer vanaf het Tahrirplein.

Ze eisten dat de president onmiddellijk vertrekt. Agenten schoten met kogels en traangasgranaten om de menigte uiteen te drijven. Elders in de stad zouden enkele tientallen oppositie-aanhangers zijn opgepakt.

Saleh

Om de critici gerust te stellen, had president Saleh woensdag al gezegd dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar stelt als zijn huidige ambtsperiode in 2013 afloopt.

Ook zal hij de macht niet overdragen aan zijn oudste zoon, zoals sommige tegenstanders hadden vermoed. Bovendien heeft de president controversiële verkiezingen in april uitgesteld.

De oppositiepartij Islah vindt de toezeggingen van Saleh onvoldoende. De tegenstanders van het regime willen meer concessies van Saleh.

Corruptie

Vorige week gingen in het arme Arabische land al duizenden mensen de straat op om te betogen tegen de slechte economische situatie, de wijdverbreide corruptie en de politieke onderdrukking.