CAÏRO - Aanhangers van de Egyptische president Hosni Mubarak hebben in de nacht van woensdag op donderdag het vuur geopend op antiregeringsbetogers op het Tahrirplein in Caïro.

Volgens de nieuwszender al-Jazeera werden zeker vijf mensen gedood en vielen er vijftien gewonden. Andere media melden vier of drie doden.

Militairen hebben donderdagochtend aanhangers van president Hosni Mubarak van antiregeringsbetogers gescheiden.

Volgens een journalist van het Britse persbureau Reuters staan de rivaliserende groepen op 80 meter afstand van elkaar.

Ook de Egyptische minister van Gezondheid Ahmed Samih Farid zei donderdag dat door de confrontaties op het Tahrirplein vijf doden zijn gevallen.

Het is niet duidelijk of de minister bij zijn opgave van het dodental ook de drie mensen meetelde die woensdag overdag om het leven kwamen bij rellen tussen aanhangers van Mubarak en betogers die eisen dat de president onmiddellijk opstapt. Volgens Farid zijn er door de onlusten sinds woensdag op het Tahrirplein ruim achthonderd gewonden gevallen.

Politiemensen

Onder de aanhangers van Mubarak die in de nacht van woensdag op donderdag het vuur openden op het Tahrirplein waren volgens antiregeringsbetogers politiemensen in burger.

Organisatoren van de protesten zeggen dat ze 120 mensen hebben aangehouden, die banden hebben met de politie of de Nationale Democratische Partij (NDP) van het staatshoofd. De meesten zouden zijn overmeesterd toen ze antiregeringsbetogers aanvielen.

Kamal Ismail, een van de organisatoren van de protesten tegen Mubarak, stelde dat de achtergrond van de aangehouden mensen onder meer bleek uit hun identiteitspapieren.

Leger

Getuigen op het plein stelden dat het leger de mensen niet verdedigde en dat de betogers zichzelf probeerden te beschermen met stokken en stenen.

Donderdagochtend vroeg meldde de Arabische zender al-Arabiya echter dat militairen mensen hadden opgepakt, die bij het geweld waren betrokken. De zender meldde niet om hoeveel mensen het ging.

Tegenstanders van president Mubarak zijn na het geweld van woensdag en de nacht van woensdag op donderdag nog vastberadener in hun streven het staatshoofd tot aftreden te dwingen. Dat lieten de actievoerders donderdagochtend weten.

Clinton

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft de gewelddadige botsingen in Caïro donderdag veroordeeld in een telefoongesprek met de Egyptische vicepresident Omar Suleiman.

Clinton noemde de botsingen ''een schokkende ontwikkeling na vele dagen van voortdurend vreedzame demonstraties."

Lees alles over de situatie in Egypte op onze special.

Volg berichten op Twitter via NUlive.

Rellen Tahrirplein