SYDNEY - Australische reddingswerkers nemen de schade op die cycloon Yasi in het noordoosten van het land heeft veroorzaakt. Deelstaatpremier Anna Bligh van Queensland kon donderdag in elk geval melden dat er geen berichten zijn van doden en gewonden.

De zware tropische cycloon Yasi heeft vele huizen en oogsten verwoest in het noordoosten van Australië, dat nog amper is hersteld van zware overstromingen.

De storm raakte vooral de oudere huizen in de stadjes Tully en Cardwell. De elektriciteit van zo'n 200.000 huizen is uitgevallen.

De cycloon raasde over een gebied zo groot als het land Italië met voorspelde snelheden van bijna 300 kilometer per uur.

Yasi is de zwaarste cycloon in het gebied sinds 1918. De schade is echter veel minder zwaar dan gevreesd.

Dunbevolkt

De storm trok vooral over dunbevolkt landbouwgebied, maar heeft daar mogelijk 15 procent van de Australische suikeroogst vernietigd. Het continent is een van 's werelds grootste suikerexporteurs.

De suikerprijs in de VS schoot woensdag al 4 procent omhoog naar het hoogste niveau in 30 jaar. De Australische oogst van bananen is bijna geheel verloren gegaan.

De bananenoogst is er jaarlijks goed voor circa 270 miljoen euro (400 miljoen Australische dollar).

Doden

''Er zijn mensen die hun huis hebben verloren, hun boerderijen, hun gewassen en hun levensonderhoud", aldus de premier Anna Bligh van deelstaat Queensland.

Volgens de eerste berichten zijn er geen doden en gewonden gevallen, maar met veel dorpen was nog weinig contact mogelijk door kapotte telefoondraden en geblokkeerde wegen.

Opluchting

''De eerste berichten geven ons een groot gevoel van opluchting'', zei Bligh. Bouwingenieurs betwijfelen ondertussen of de cycloon echt wel zo zwaar was.

''Als er echt windstoten waren van 300 kilometer per uur, zouden hele huizen zijn weggewaaid'', zei George Walker van de James Cook universiteit. Volgens hem duidt de schade op een cycloon met kracht van categorie drie in plaats van vijf. ''Zware stormen worden nogal eens overschat.''

Voorbereid

Dat de schade meeviel, komt volgens sommigen ook omdat de bevolking zich goed had voorbereid. Veel nieuwe huizen zijn bovendien beter bestand tegen harde stormen dan oudere gebouwen.

De storm heeft inmiddels flink aan kracht ingeboet.