ROME - Mona Lisa, de befaamde schildering van kunstenaar Leonardo da Vinci, is gebaseerd op een man. Dat hebben Italiaanse onderzoekers die gespecialiseerd zijn het oplossen van kunstmysteries, woensdag gesteld. Het Louvre in Parijs, waar het schilderij hangt, betwist dit.

Het zou gaan om de in Florence geboren leerling en mogelijke minnaar van Da Vinci, Salai, die de kunstenaar inspireerde tot de schildering van de vrouw met de mysterieuze glimlach.

Dat zei de voorzitter van het Italiaanse comité van cultureel erfgoed, Silvano Vinceti. De gelaatstrekken van Mona Lisa zouden overeenkomen met die van andere werken. Salai, die eigenlijk Gian Giacomo Caprotti heette, zou model hebben gestaan voor verschillende schilderijen van Da Vinci.

Ook heeft de schilder volgens de onderzoekers in de ogen van Mona Lisa piepklein de letters L en S geschilderd, die volgens de Italiaan voor Leonardo en Salai staan.

Digitale kopie

Het Louvre betwist de beweringen, mede omdat het team onderzoekers niet het echte schilderij maar een hoogwaardige digitale kopie heeft bestudeerd. De letters zouden scheurtjes kunnen zijn in het olieschilderij uit het begin van de zestiende eeuw.

Volgens Vinceti zijn ze gewoon blind bij het Louvre. Hij heeft aangeboden met zijn team naar het museum te komen voor extra onderzoek.