CAIRO - De rellen in Caïro hebben woensdag aan drie personen het leven gekost. Dat meldde de staatstelevisie op basis van informatie van de Egyptische minister van Volksgezondheid.

Ook zijn er tot op heden ruim 1500 gewonden gevallen.

Betogers voor en tegen president Hosni Mubarak raakten woensdag slaags op en bij het centrale Tahrirplein in de hoofdstad.

Vicepresident

De Egyptische vicepresident Omar Suleiman heeft woensdagavond zowel voor- als tegenstanders van het regime opgeroepen de protesten te beëindigen en naar huis te gaan.

Suleiman wil dat de demonstranten de avondklok respecteren en dat de rust weerkeert. Hij dreigde dat gesprekken tussen president Hosni Mubarak en de oppositie pas beginnen als de betogingen zijn afgelopen.

Clinton

Suleiman heeft woensdag gesproken met de Amerikaanse minister Hillary Clinton (Buitenlandse Zaken), lieten de VS weten.

Clinton benadrukte dat de overgang naar een ander bewind nu moet beginnen. Ook zei Clinton dat degenen die achter het geweld van woensdag zitten, daarvoor verantwoording moeten afleggen.

Geslonken

Het aantal betogers op het Tahrirplein (Bevrijdingsplein) was woensdagavond laat aanzienlijk geslonken, maar het plein was zeker nog niet leeg. De nog resterende demonstranten gaan pas weg als Mubarak per direct opstapt.

Omstanders brachten de volhardende betogers in het donker eten en drinken, meldde Al Jazeera. In Egypte is het één uur later dan in Nederland.

Mubarak stelt zich in september niet herkiesbaar. Hij wil tot die tijd aanblijven, maar velen eisen dat hij nu opstapt. Mubarak negeert de internationale oproepen onmiddellijk te vertrekken.

Bekijk hier de livestream van Al-Jazeera op het Tahirplein in Cairo.

Lees alles over de situatie in Egypte op onze special

Volg berichten op Twitter via NUlive.

Confrontatie in Egypte