WASHINGTON - Het aantal islamitische Amerikanen dat betrokken was bij terroristische daden, is het afgelopen jaar meer dan gehalveerd in vergelijking met 2009.

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde studie van een Amerikaanse onderzoeksinstituut op het gebied van terrorisme en binnenlandse veiligheid.

Het afgelopen jaar pleegden twintig Amerikaanse moslims terroristische daden. In 2009 waren het er nog 47, aldus The Triangle Center on Terrorism and Homeland Security. Meer niet-islamitische Amerikanen waren betrokken bij terrorisme in eigen land.

En het aantal moorden in de VS was vele malen hoger dan het aantal terreuraanslagen, waarbij de meeste moorden door niet-moslims werden gepleegd.

Weerspreken

Het onderzoeksrapport weerspreekt het beeld dat vaak in Amerikaanse media opduikt. Zeker rechtse media hebben de neiging om terreurdaden door Amerikaanse moslims breed uit te meten.

De studie ''plaatst de dreiging van binnenlandse radicalisering door Amerikaanse moslims in perspectief'', aldus directeur David Schanzer van het Triangle Center in Washington.

Volgens hem is het belangrijk dat de Amerikanen beseffen dat slechts een handvol islamitische landgenoten terroristische daden pleegt. Ongeveer 1 procent van de ruim 300 miljoen Amerikanen is moslim.

Jihad Jane

De publicatie van de studie komt een dag nadat de Amerikaanse terreurverdachte Colleen LaRose, bijgenaamd 'Jihad Jane', in de VS schuld heeft bekend aan een poging een Zweedse cartoonist te vermoorden. De cartoonist Lars Vilks had een spotprent gemaakt van Mohammed met een hondenlijf.

De blonde Amerikaanse was in oktober 2009 opgepakt. Ze had in Ierland contact met moslims, onder wie een 49-jarige Algerijn die als hoofdverdachte van het moordplan wordt beschouwd.