CAIRO - Egypte wijst oproepen van de internationale gemeenschap voor een onmiddellijke machtsoverdracht in het land van de hand. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Caïro woensdag.

De zegsman, Hossam Zaki, sprak over oproepen van ''buitenlandse partijen'' die door Egypte worden verworpen.

Volgens Zaki zijn dergelijke oproepen gevaarlijk omdat ze de onrust verder aanwakkeren.

President Hosni Mubarak liet dinsdag na een week van protesten weten dat hij zich niet meer verkiesbaar zal stellen bij de presidentsverkiezingen later dit jaar. Velen in binnen- en buitenland willen dat hij eerder opstapt.

Obama

Onder meer de Amerikaanse president Barack Obama zei dinsdag dat de machtsoverdracht nu moet beginnen. Hij zei in het openbaar niet wanneer dat 'nu' precies is.

Maar achter de schermen zou Obama de bejaarde Mubarak, die bijna dertig jaar aan de macht is, duidelijk hebben gemaakt dat hij met nu onmiddellijk bedoelt.

Rusland

Rusland is tegen buitenlandse druk op het Egyptische leiderschap en vindt dat het land zelf moet beslissen hoe de huidige politieke crisis wordt opgelost.

Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov woensdag. ''We vinden het niet nuttig om voorschriften van buiten of ultimatums op te leggen'', aldus Lavrov.