BRUSSEL - Omdat België bijna acht maanden na de verkiezingen nog steeds zonder nieuwe regering zit, wil de Belgische koning Albert dat de huidige regering de begroting van 2011 voorlegt aan het parlement.

De vorst gaf vertrekkend premier Yves Leterme woensdagmiddag die opdracht. Klaarblijkelijk verwacht de koning niet dat er snel een nieuwe regering komt.

Volgens het koninklijk paleis verzocht de koning de regering de nodige maatregelen te nemen om ''in de nabije toekomst'' te voldoen aan de Europese eisen wat betreft het begrotingsbeleid en structurele hervormingen.

België kan onder druk komen te staan van de financiële markten als de nodige bezuinigingen en ingrepen uitblijven.

Carte blanche

Belgische media speculeerden dat de vorst de aftredende voorzitter van de Franstalige liberalen, vicepremier Didier Reynders, de opdracht gaat geven uit te zoeken of een nieuwe regering mogelijk is. Reynders, ook minister van Financiën, zou carte blanche krijgen.

De afgelopen 7,5 maanden gingen de onderhandelingen tussen de Vlaams-nationalistische N-VA en de socialisten, christendemocraten en Groenen van zowel Vlaamse als Franstalige kant. Met de inschakeling van Reynders worden ook de liberalen bij het overleg betrokken. Daarmee zouden bijna alle partijen in het parlement meedoen aan de nieuwste formatiepoging.