WARSCHAU - De Wit-Russische oppositie krijgt 87 miljoen euro van 36 donorlanden, waaronder de 27 EU-landen, de Verenigde Staten en voormalige Sovjetstaten als Moldavië en Armenië. Dat heeft de Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Radoslaw Sikorski, woensdag gezegd na een conferentie in Warschau.

Polen, als voortrekker van de harde opstelling van de Europese Unie tegen het regime van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko, had de bijeenkomst georganiseerd om financiële steun te krijgen voor Wit-Russische non-gouvernementele organisaties, onafhankelijke media, studenten en oppositieleden, die in conflict met de regering zijn geraakt.

Met het geld hopen de donorlanden te voorkomen dat de bevolking geïsoleerd raakt.

Sinds de oneerlijk verlopen herverkiezing van Loekasjenko op 19 december vorig jaar is de druk op mensen uit de oppositie flink verhoogd, onder meer door massale arrestaties en huiszoekingen.

Nieuwe sancties

De EU kondigde maandag nieuwe sancties aan tegen Loekasjenko en een groep topmedewerkers. Sikorski sprak de hoop uit dat de situatie in Tunesië en Egypte, waar de inwoners in opstand zijn gekomen tegen het regime, Loekasjenko doet bedenken ''dat het door hem gekozen pad voor hemzelf niet het beste is’’.