AMSTERDAM – Cycloon Yasi is woensdag rond middernacht lokale tijd (15.00 uur Nederlandse tijd) aan land gekomen in Queensland, een deelstaat van Australië. Ongeveer 150.000 mensen zouden zonder stroom zitten.

Yasi zorgt voor golven tot tien meter hoog, een recordhoogte. Dat heeft de premier van Queensland, Anna Bligh, woensdag gezegd in een interview met de Australische publieke omroep ABC.

De hoge golven zullen volgens Bligh leiden tot overstromingen landinwaarts. De premier riep bewoners eerder op de dag al op van laaggelegen kustgebieden op om een veilig heenkomen te zoeken.

Oproep

Iets na middernacht riep de regering inwoners van het gebied op te allen tijden binnen te blijven. Het Australische weerinstituut BOM waarschuwt mensen niet naar buiten te gaan als de wind gaat liggen. Wanneer gebieden zich in het oog van de cycloon bevinden kan de wind tot een uur lang gaan liggen. De windstoten kunnen echter ook elk moment weer terugkeren.

Yasi is een cycloon in de zwaarste categorie 5 en is de zwaarste cycloon in het gebied sinds 1918. Onder andere de steden Cairns, Townsville en Mackay liggen in het pad van de storm. De cycloon bereikt snelheden van bijna 300 kilometer per uur, aldus BOM.

290 kilometer per uur

Er werden vlak voor middernacht al windstoten van 290 kilometer per uur gemeten tussen de steden Cairns en Ingham. De hulpdiensten heeft inmiddels besloten niet meer uit te rukken. Hierdoor is het opnemen van schade moeilijk.

ABC weet wel te melden dat er venuit het stadje Innisfail berichten binnenkomen over beschadigde en deels ingestorte gebouwen. Naar verwachting zal het oog van de cycloon rond 02.00 uur 's nachts in Australië aan land komen. Volgens BOM kan de 'vernietigende' wind zeker vier uur aanhouden.

Livefeed

ABC News heeft een livefeed beschikbaar gemaakt voor internetters vanuit de hele wereld waar normaal alleen inwoners van Australië toegang krijgen tot de beelden. ABC doet vrijwel constant verslag van Yasi.

Bekijk radarbeelden van Yasi