AMSTERDAM – Op het Tahrirplein in Caïro zijn woensdagmiddag honderden voor- en tegenstanders van de Egyptische president Hosni Mubarak slaags geraakt. Honderden mensen raakten daarbij gewond.

Het is na meer dan een week van protesten tegen Mubarak de eerste keer dat ook duizenden aanhangers van de omstreden Egyptische president de straat op zijn gegaan. Sommigen reden op paarden of kamelen het Tahrirplein op.

Op de Arabische nieuwszender Al-Jazeera is te zien hoe groepen mensen slaags raken en voorwerpen en stenen naar elkaar gooien.

Demonstranten op het plein zouden vrezen voor een bloedbad, meldde een verslaggever van de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Het Egyptische leger heeft de demonstranten woensdagavond op het plein opgeroepen om naar huis te gaan.

Brand

Er werd ook met molotovcocktails gegooid. Nabij het terrein van het befaamde Egyptisch Museum met stukken uit de oudheid zouden brandjes zijn ontstaan. Militairen hebben de brand geblust.

Volgens Al-Jazeera zou een molotovcocktail op een legertank gegooid zijn.

Gewond

Bij de gevechten zouden ruim vijfhonderd mensen gewond zijn geraakt, meldt onder meer persbureau AFP. De Egyptische staatstelevisie meldt 350 gewonden.

Ook zou één dode zijn gevallen, 'een dienstplichtige'.

Of er zwaargewonden of doden zijn gevallen is onduidelijk, de meeste gewonden hebben kwetsuren aan hoofd of ledematen.

De Egyptische regering ontkent aantijgingen dat er zich politiemensen incognito onder de pro-Mubarak-demonstranten bevinden.

Een inwoner van Caïro vertelde aan Al-Jazeera dat hij zag hoe politiemensen probeerden portiers en bewakers in zijn appartementgebouw om te kopen. Zij werden gevraagd tegenstanders van het regime op het Tahrirplein in elkaar te gaan slaan.

Leger

Even leek het erop dat het leger een poging deed in te grijpen in de gevechten. Volgens een verslaggever van Al-Jazeera kwam een aantal legervoertuigen in beweging in een poging pro-Mubarak-demonstranten te verdrijven. Het zou de eerste keer zijn dat het leger, dat zichzelf neutraal heeft verklaard, ingrijpt.

Op livebeelden waren enkele schoten te horen. Volgens Al-Jazeera ging het zeer vermoedelijk om waarschuwingschoten van het leger. Ook is er traangas ingezet. Of de soldaten er in slagen om een einde te maken aan de ongeregeldheden is erg onduidelijk, de chaos lijkt er vooralsnog niet minder op te worden.

Leuzen

De voorstanders van het huidige regime in Egypte roepen leuzen als "Ja tegen Mubarak om de stabiliteit te beschermen''.

Oppositieleider Mohammed ElBaradei zei woensdagmiddag in een interview met de Britse omroep BBC te vrezen voor een bloedbad. "Dit is weer een symptoom van een misdadig regime dat misdaden pleegt", aldus Elbaradei.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) Ban Ki-moon veroordeelt woensdag het geweld in Egypte: "Elke vorm van geweld tegen vredig protest is onacceptabel."

Vertrek

Dinsdag kwamen er meer dan een miljoen Egyptenaren bijeen op het Tahrirplein in de hoofdstad. Het protest verliep die dag zonder geweld. Mubarak maakte 's avonds bekend zich niet herkiesbaar te zullen stellen bij de verkiezingen in september. Zijn tegenstanders nemen daar geen genoegen mee en roepen onverminderd om zijn vertrek.

De president hekelde de politieke bewegingen die volgens hem ''blind en doof is" voor zijn uitnodiging voor een dialoog.

Bekijk hier de livestream van Al-Jazeera op het Tahirplein in Cairo.

Lees alles over de situatie in Egypte op onze special.
Volg berichten op Twitter via NUlive.

Confrontatie in Egypte