WASHINGTON - De Verenigde Staten maken jacht op drie tot nu toe onbekende mannen die betrokken waren bij de terroristische aanslagen van 11 september 2001.

Dat blijkt uit geheime Amerikaanse documenten die in het bezit zijn van de onthullingssite WikiLeaks, meldden de kranten The Washington Post en The Telegraph woensdag op hun website.

De drie mannen uit Qatar kwamen op 15 augustus 2001 de VS binnen en verlieten het land een dag voor de aanslagen. Ze zouden tijdens hun verblijf in de VS verkenningen hebben uitgevoerd op de plekken die als doelwit waren uitgekozen.

Ze werden vanwege verdachte gedragingen wel in de gaten gehouden, maar er was te weinig bewijs om ze op te pakken. Op 10 september 2001 vlogen ze naar Londen en drie dagen later naar Qatar.

World Trade Center

Op 11 september 2001 kaapten negentien leden van al-Qaeda vier vliegtuigen. Twee boorden zich in de twee torens van het World Trade Center in New York en een derde in het gebouw van het Pentagon in Washington.

Het vierde toestel stortte neer in Pennsylvania na ingrijpen van passagiers. Bijna drieduizend mensen kwamen om.

Verkenningsmissie

De drie mannen uit Qatar - Meshal Alhajri, Fahad Abdulla en Ali Alfehaid - vlogen na hun verkenningsmissies in New York en Washington door naar Los Angeles.

Een dag voor de aanslagen wilden ze weer naar Washington vliegen, maar ze misten hun vlucht. Het toestel waarmee ze zouden vliegen, werd de volgende dag door vijf terroristen gebruikt voor de aanslag op het Pentagon.

FBI

De Amerikaanse federale recherche FBI kwam na de aanslagen te weten dat medewerkers van het hotel in Los Angeles waar de drie verbleven, zich zorgen maakten.

In hun hotelkamer lagen onder meer pilotenuniformen en papieren met namen van piloten, vluchtnummers en -tijden.

De drie zijn sinds hun terugkeer naar Qatar spoorloos. De FBI zou ook nog een vierde man uit de Verenigde Arabische Emiraten zoeken, Mohamed al-Mansoori, die de drie zou hebben geholpen tijdens hun verblijf in Los Angeles.

De FBI wil niet op de berichten over de WikiLeaks-documenten reageren.