CAÏRO - Het Egyptische leger heeft demonstranten, die voor de negende dag op rij de straat op zijn gegaan om het vertrek te eisen van president Hosni Mubarak, opgeroepen hun normale leven op te pakken. Dat berichtte de staatstelevisie woensdag.

Tot dusver hebben de strijdkrachten relatief weinig geweld gebruikt tegen betogers. In een eerdere verklaring noemde het leger hun eisen zelfs legitiem. Nu stelt het evenwel dat de boodschap van de demonstranten is aangekomen en dat het tijd is weer aan de slag te gaan.

De autoriteiten in Egypte hebben de avondklok versoepeld. Burgers mogen voortaan 's avonds twee uur later binnen zijn en mogen 's ochtends een uur eerder naar buiten.

Einde

Het nieuwe uitgaansverbod geldt van 5 uur ’s middags tot 7 uur ’s ochtends (plaatselijke tijd). Het besluit volgt op de televisietoespraak van president Mubarak, die dinsdagavond aankondigde dat hij zich niet herkiesbaar stelt.

Het regime hoopt dat met die toezegging een einde komt aan de straatprotesten van de afgelopen dagen. Egyptenaren hadden massaal de avondklok genegeerd om het vertrek van de leider te eisen.

Negende dag

Ondertussen stromen woensdagochtend de demonstranten opnieuw samen op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro om voor de negende dag op rij te protesteren tegen het bewind van president Hosni Mubarak.

De betogers lijken geen genoegen te nemen met het besluit van de 82-jarige president om zich niet herkiesbaar te stellen.

Leus

Uit speakers klinkt de leus: 'Wij vertrekken niet, hij zal vertrekken'. Op het plein verbleven aan het eind van de ochtend lokale tijd ongeveer 1500 mensen. Een dag eerder kwamen hier een paar honderdduizend demonstranten samen.

In het centrum van de miljoenenstad bleven veel winkels woensdag dicht. Een aantal pinautomaten schijnt weer te werken en via mobiele telefoons kunnen soms weer sms-berichten worden verstuurd.