SANAA - President Ali Abdullah Saleh van Jemen zal zich niet opnieuw verkiesbaar stellen als zijn huidige ambtsperiode in 2013 afloopt.

Ook zal hij de macht niet overdragen aan zijn zoon.

Dat zei hij woensdag in het parlement vooruitlopend op een grote demonstratie tegen zijn regime, die voor donderdag is aangekondigd.

Saleh volgt het voorbeeld van zijn Egyptische collega Hosni Mubarak. Die maakte dinsdagavond na een week van massale protesten bekend dat hij zich na afloop van zijn ambtstermijn, in september, niet herkiesbaar zal stellen.

Dag van woede

Beide Arabische leiders zijn ongeveer dertig jaar aan de macht.

De oppositiepartij Islah noemde Salehs aankondiging ''positief'', maar zei dat de betoging donderdag gewoon doorgaat. De oppositie heeft opgeroepen tot een 'dag van woede'. Vorige week gingen in het armste Arabische land al duizenden mensen de straat op om te betogen tegen de slechte economische situatie, de wijdverbreide corruptie en de politieke onderdrukking.

Loonsverhoging

Om de onrust te sussen, beloofde Saleh vorige week onder meer een flinke loonsverhoging voor ambtenaren en militairen. Dat mocht evenwel niet baten.

De tegenstanders van het regime voelen zich gesterkt door de ontwikkelingen in andere Arabische landen. In Tunesië zorgde een volksopstand ervoor dat medio januari dictator Zine al-Abidine Ben Ali na 23 jaar van het toneel verdween. In Egypte hebben massademonstraties president Mubarak aan het wankelen gebracht.