OSLO - Het Noorse parlementslid Snorre Valle vindt dat WikiLeaks de Nobelprijs voor de Vrede moet krijgen. Hij heeft dat laten weten aan het comité dat de onderscheiding toekent, zo meldde het Noorse persbureau NTB woensdag.

Volgens de parlementariër behoort de klokkenluiderssite tot de belangrijkste bijdragen van deze eeuw aan vrije meningsuiting en transparantie.

Valle noemt de ontwikkelingen in Tunesië als voorbeeld. WikiLeaks heeft volgens hem bijgedragen aan de val van dictator Zine al-Abidine Ben Ali door te berichten over de zelfverrijking van de voormalige heerser.

De onthullingssite heeft met zijn publicaties corruptie en schendingen van rechten door overheden en bedrijven in talloze landen aan het licht gebracht, aldus de parlementariër.

Bevoegd

Mensen die daartoe bevoegd zijn, hadden tot dinsdag de tijd om nominaties in te dienen voor de Nobelprijs voor de Vrede. Onder meer bewindslieden en parlementsleden uit alle landen, hoogleraren, voormalige laureaten en leden van verscheidene internationale instellingen mogen kandidaten voordragen voor de prestigieuze vredesprijs.

De winnaar van de Nobelprijs van dit jaar wordt in oktober bekendgemaakt. De namen van de genomineerden blijven in de regel vijftig jaar lang geheim, maar degenen die een voordracht hebben gedaan, mogen daar zelf vrij over spreken.