CAIRNS - De Australische deelstaat Queensland zet zich schrap voor de cycloon Yasi die naar verwachting woensdagmiddag (Nederlandse tijd) de kust bereikt. De premier van Queensland, Anna Bligh, riep bewoners van laaggelegen kustgebieden op om een veilig heenkomen te zoeken.

''U heeft nog steeds de mogelijkheid om naar een veilige plek te vertrekken, ik kan niet genoeg benadrukken dat u van die mogelijkheid gebruik moet maken'', aldus de premier.

Yasi, een cycloon in de zwaarste categorie 5, wordt waarschijnlijk een van de grootste stormen die Australië ooit troffen. Onder andere de steden Cairns, Townsville en Mackay liggen in het pad van de storm.

Schuilplaatsen

Meer dan tienduizend mensen verblijven al in schuilplaatsen. Die zijn soms zo vol dat de politie mensen weer wegstuurt. Zo'n dertigduizend mensen hebben hun huis verlaten.

Premier Bligh verwacht dat 200.000 mensen zonder stroom en telefoon komen te zitten door de storm.

Technici hebben gewaarschuwd dat zelfs de speciale stormbestendige woningen in de regio beschadigd kunnen raken door de storm, die windsnelheden bereikt tot 300 kilometer per uur.

Cycloon nadert Queensland