LONDEN - Amnesty International wil dat de Britse regering zich inzet voor de gedetineerde Amerikaanse militair Bradley Manning, die verdacht wordt van het doorspelen van vertrouwelijke documenten naar onthullingssite WikiLeaks. Dat liet de mensenrechtenorganisatie dinsdag weten.

De 23-jarige Manning zit volgens Amnesty in de Verenigde Staten gevangen onder 'onmenselijke' omstandigheden, hoewel hij niet is veroordeeld.

De organisatie vindt dat de Britse regering moet verzekeren dat zijn detentie aan de internationale regels voldoet, omdat de moeder van Manning Britse is.

''Mannings afkomst betekent dat de Britse regering van de VS moet eisen dat zijn detentie geen invloed heeft op zijn vermogen om zichzelf te verdedigen'', aldus Kate Allen, directrice van de Britse tak van Amnesty.

Volgens haar moet het Britse ministerie van Buitenlandse zaken Manning bijstand verlenen ''net als iedere andere Britse gedetineerde in het buitenland.''

Ondergoed

Manning zou geen kussen of dekens krijgen en elke vijf minuten in zijn slaap worden gestoord. Ook moet hij soms al zijn kleren behalve zijn ondergoed afgeven.

''De militaire autoriteiten schijnen alle middelen die hun ter beschikking staan te benutten om hem te straffen zolang hij vastzit. Dat ondergraaft de ook in de Verenigde Staten geldende regel dat iemand pas schuldig is als hij is veroordeeld",' aldus Amnesty vorige week.

Irak

Manning werd in mei opgepakt, nadat WikiLeaks een video had verspreid waarop te zien was hoe Amerikaanse militairen vanuit een gevechtshelikopter burgers en medewerkers van het persbureau Reuters in Irak doodschoten.