AMSTERDAM - De Egyptische president Hosni Mubarak stelt zich in september niet herkiesbaar. Dat maakte hij dinsdagavond bekend tijdens een toespraak live uitgezonden op de Egyptische televisie.

Direct na Mubaraks aankondiging steeg een gejoel op onder tienduizenden betogers op het Tahrirplein in Caïro.

De betogers nemen geen genoegen met het aanblijven van Mubarak tot september en roepen nog altijd dat hij meteen moet vertrekken.

''We gaan niet weg, we gaan niet weg'', schreeuwden betogers die al dagenlang het Tahrirplein en omliggende straten in Caïro bezetten. Velen wapperden met de rood-wit-zwarte vlaggen van Egypte.

Vertrekdag

''Vrijdag zijn we bij het paleis'', schreeuwden ze. Onder anderen oppositieleider Mohammed ElBaradei zei dat vrijdag 'vertrekdag' moet zijn voor Mubarak.

De oppositie, waaronder ook de Moslim Broederschap, hebben dinsdag afgesproken dat ze niet met Mubarak of zijn nieuwe vicepresident onderhandelen. Ze willen dat hij eerst aftreedt.

Het parlement, volkomen gedomineerd door Mubaraks Nationaal Democratische Partij, moet volgens hen worden ontbonden. Dan moet er een overgangsregering komen.

ElBaradei

Mohammed ElBaradei, boegbeeld van de oppositie in Egypte, noemde de zet van Mubarak in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN ''een truc om aan de macht te blijven. Dit soort trucs irriteert de mensen alleen maar nog meer.

Degene die Mubarak adviseert, heeft hem het verkeerde advies gegeven. Dit leidt nog tot maanden van instabiliteit.''

ElBaradei wil dat Mubarak plaatsmaakt voor een overgangsregering, die aanblijft totdat er verkiezingen worden gehouden.

Grap

''Dit is een grap. We willen dat hij direct vertrek'', zei blogger en activiste Gigi Ibrahim tegen nieuwszender CNN. ''Vrijdag omsingelen we het presidentieel paleis en de tv-studio's. Vrijdag moet hij weg.''

Het Tahrirplein in Caïro staat dinsdagavond nog steeds vol met tienduizenden vlaggende en roepende Egyptenaren. ''Het aantal betogers is tot dusver elke dag toegenomen, tot 6 miljoen op deze dinsdag. Het zal vrijdag nog verder toenemen'', voorspelde Ibrahim.

Koppig

Een betoger sprak de betogers toe met een megafoon: ''De president is erg koppig, maar wij zijn koppiger.''

Student Ahmad Abu al-Ela was niet onder de indruk van de tv-toespraak: ''Als hij had gezegd dat hij weggaat, was ik naar huis gegaan. Nu blijf ik tot hij vertrekt.''

Nooit herkiesbaar

De afgelopen dagen hadden Egyptenaren massaal betoogd tegen zijn regime. Mubarak regeert Egypte al sinds 1981.

De president zei dat hij ''in alle eerlijkheid en ook zonder de huidige situatie'' al nooit van plan was om zich herkiesbaar te stellen.

Egypte niet verlaten

Mubarak zei dat hij Egypte niet zal verlaten. ''Ik zal sterven op Egyptische bodem'', zei de 82-jarige leider. Hij doelde daarmee op de Tunesische president, die vorige maand zijn land ontvluchtte na dagenlange protesten van inwoners. Mubarak zei trots te zijn op de prestaties in zijn regeringsjaren.

De president hekelde de politieke bewegingen die volgens hem ''blind en doof is" voor zijn uitnodiging voor een dialoog. "Het resultaat is dat ik u vanavond rechtstreeks toespreek."

Macht

"Ik zocht nooit de macht. Ik ben niet iemand die wegloopt van zijn verantwoordelijkheid voor een vreedzame overdracht van de macht. Ik zeg u, ik was al niet van plan om me herkiesbaar te stellen", aldus Mubarak.

De president hekelde politieke bewegingen die volgens hem de demonstraties hebben gemanipuleerd. ''De vreedzame meningsuitingen zijn daardoor uitgelopen op gewelddadige chaos''.

Grondwet wijzigen

Mubarak kondigde aan dat hij het parlement zal voorstellen dat presidenten niet langer onbeperkt herkiesbaar zijn. Het parlement moet daartoe de grondwet wijzigen, zo heeft hij gemeld. Mubarak zelf is vier keer als staatshoofd herkozen, waarbij steeds geen rivaal had meegedongen.

De president zei dat het land de keuze heeft tussen chaos en stabiliteit. ''Ik spreek tot u in de moeilijke omstandigheden die Egypte op de proef hebben gesteld en die nog kunnen voortduren voor onbepaalde tijd'', zei hij.

''Mijn eerste verantwoordelijkheid is om veiligheid en stabiliteit te brengen en een vreedzame overdracht van de macht te verzorgen.''

Bekijk hier de livestream van Al-Jazeera op het Tahirplein in Cairo

Lees alles over Egypte in onze special

Bekijk reacties op Twitter via NUlive.nl

Mubarak niet herkiesbaar