CAïRO - Burgers in Egypte wachten dinsdagavond vol spanning op de aangekondigde verklaring van president Hosni Mubarak, die mogelijk bekendmaakt dat hij in september niet herkiesbaar is.

De duizenden betogers scandeerden massaal: ''Vrijheid. Vanavond.''

Ook in andere steden houden de demonstraties in de avond op grote schaal aan, in onder meer Alexandrië, al-Arish, Mansoura, Tanta, Mahalla en Suez.

Volgens Al-Jazeera is het niet bekend of Mubarak zelf een toespraak houdt of dat hij dat iemand anders laat doen.

Volgens veiligheidsdiensten hebben er dinsdag meer dan een miljoen mensen gedemonstreerd.

September

Mubarak blijft op zijn post tot de stembusgang in september, aldus de Arabische nieuwszender.

De zender baseert zich op de Arabische Al Hayat TV, die de toespraak van Mubarak al zou hebben opgenomen. De autoriteiten hebben de berichten niet bevestigd.

Al Arabiya meldde ook dat vicepresident Omar Suleiman gesprekken is begonnen met vertegenwoordigers van partijen.

IJzeren vuist

Dinsdagavond zijn in hoofdstad Caïro nog steeds veel mensen op de been om te eisen dat Mubarak aftreedt. De 82-jarige Mubarak regeert Egypte al sinds 1981 met ijzeren vuist.

Hij is een voormalige gevechtspiloot en luchtmaarschalk. Hij werd in 1975 vicepresident onder president Anwar Sadat. Toen Sadat in 1981 werd vermoord, volgde Mubarak hem op. Hij werd herkozen in 1987, 1993, 1999 en 2005.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn Egyptische ambtsgenoot Hosni Mubarak gezegd dat hij zich niet herkiesbaar moet stellen bij de stembusgang in september.

De Amerikaanse oud-ambassadeur Frank Wisner heeft die boodschap overgebracht, berichtte The New York Times dinsdag op gezag van Amerikaanse diplomaten.

''De boodschap van Wisner was niet een eis dat Mubarak nu onmiddellijk op moet stappen'', citeert de krant een diplomaat.

Goedgekeurd

''Het was een sterk advies dat hij de weg vrij moet maken voor een hervormingsproces. Dat moet uitmonden in vrije en eerlijke verkiezingen in september om een nieuwe Egyptische leider te kiezen.''

Een diplomaat zei dat de boodschap door Obama zelf is goedgekeurd.

Wisner was maandag naar Caïro gestuurd. Hij heeft dinsdagavond met Mubarak gesproken.

Bekijk hier de livestream van Al-Jazeera op het Tahirplein in Cairo.

Lees alles over Egypte in onze special

Bekijk reacties op Twitter via NUlive.nl