AMSTERDAM - Somalische piraten martelen systematisch gijzelaars en gebruiken ze als menselijk schild. Dat heeft de opperbevelhebber van de Europese patrouillevloot die piraterij probeert tegen te gaan dinsdag gezegd in een interview met persbureau AP.

De piraten hebben de afgelopen tijd gevangenen ondersteboven opgehangen en ze de zee in gesleurd. Ook werden ze opgesloten in vriezers, werden ze geslagen en werden hun geslachtsdelen vastgebonden, aldus Buster Howes.

"Er zijn geregeld signalen van systematische martelingen", zegt de Brit. Als een marineschip een gekaapt schip te dicht nadert, sleuren de piraten soms zeelieden aan dek en slaan ze net zo lang op de zeelui in totdat het marineschip weer vertrekt.

"Een aantal jaar geleden waren ze erg terughoudend en toonden ze meer respect", zegt Howes. "Maar nu zijn ze sneller geneigd tot het gebruik van steeds zwaarder geweld."

Debriefings

Howes' relaas over de martelingen en steeds slechtere behandeling van de gegijzelde zeelieden is gebaseerd op debriefings van gijzelingen, informatie van de marine en op informatie van rederijen.

De redenen dat de piraten nu sneller overgaan tot het gebruik van geweld zijn divers. Somalische vissers begonnen als eersten vrachtschepen te kapen, maar hun rol is nu overgenomen door meedogenloze bendes, die steeds beter georganiseerd zijn.

Fanatieker

Nu internationale marineschepen steeds fanatieker achter de piraten aangaan is er steeds meer geweld nodig om vrachtschepen tot stoppen te dwingen.

Ook gebruiken de piraten steeds meer geweld om de bemanning, die zich vaak terugtrekt in een beveiligde ruimte, een 'citadel', te kunnen ontvoeren.

Granaatwerpers

Soms gebruiken de piraten granaatwerpers om de deuren van de citadel open te krijgen, in andere gevallen worden kneedbare explosieven gebruikt. Drie schepen werden zelfs in brand gestoken, omdat de piraten de deuren van de citadel niet wisten te forceren.

Piraten gebruiken ook steeds vaker geweld, omdat ze inzien dat voor veel landen de levens van de gijzelaars erg waardevol zijn. De onderhandelingen duren bovendien langer, omdat de piraten een steeds hoger losgeld eisen.