WASHINGTON - De Amerikaanse ambassadeur in Egypte, Margaret Scobey, heeft dinsdag telefonisch een onderhoud gehad met een van de belangrijkste figuren van de oppositie in Egypte, Mohammed ElBaradei.

Dit hebben betrokken functionarissen in Washington meegedeeld.

Het gesprek vormt onderdeel van de contacten met een reeks oppositiegroeperingen. Washington liet opnieuw weten dat het een politieke overgang van het bewind wenst, zonder zich daarmee te bemoeien.

Het telefoongesprek valt samen met een nieuwe grote betoging in het centrum van Caïro waar het aftreden wordt geëist van president Hosni Mubarak. Die werd half oktober 1981 president.

Aftreden

Leiders van de oppositie in het land hebben dinsdag afgesproken dat ze er samen naar zullen streven dat niet met Mubarak wordt onderhandeld, maar dat hij eerst moet aftreden. Het parlement, volkomen gedomineerd door Mubaraks Nationaal Democratische Partij, moet worden ontbonden. Dan moet een overgangsregering worden gevormd.

De huidige leiders zouden een tijdschema voor de machtswisseling moeten voorstellen. Daar kan dan met vicepresident Omar Suleiman over worden gesproken.

Eerste vicepresident

Suleiman werd afgelopen zaterdag vicepresident. Hij is de eerste vicepresident die Mubarak in zijn bewind heeft aangesteld. Mubarak was zelf vicepresident toen zijn voorganger, Anwar al-Sadat, in 1981 werd vermoord.

Bekijk hier de livestream van Al-Jazeera op het Tahirplein in Cairo.

Alles over de situatie in Egypte op onze special.

Volg berichten op Twitter via NUlive.