AMMAN - De islamitische oppositie in Jordanië neemt geen genoegen met Maruf Bakhit als nieuwe regeringsleider.

In de ogen van de leider van het Islamitische Actiefront (IAF), Zaki Bani Rsheid, is de dinsdag door de koning benoemde premier niet de man voor echte hervormingen in het land.

De IAF-leider zei dat Bakhit er in 2007 met de parlementsverkiezingen een puinhoop van heeft gemaakt en ongeschikt is om hervormingen door te voeren. Het IAF is een van de belangrijkste oppositiepartijen en verdenkt de autoriteiten van verkiezingsfraude toen het elf van de zeventien parlementszetels verloor.

Koning Abdullah ontsloeg dinsdag premier Samir Rifai. Een hoge functionaris zei dat Marouf Bakhit de opdracht heeft gekregen een nieuwe regering te vormen.

Politieke hervormingen

Duizenden inwoners van Jordanië waren eind vorige week de straat opgegaan in de hoofdstad Amman en andere steden. Zij eisten economische en politieke hervormingen.

De betogers maakten duidelijk dat ze uit waren op het vertrek van de regering van Samir Rifai en dat de acties niet tegen de koning waren gericht. Waar de betogers in Egypte en eerder in Tunesië het op de president en zijn kliek hadden voorzien, geniet de machtigste man van Jordanië, koning Abdullah, nog respect bij een belangrijk deel van de bevolking.

Benoemen en ontslaan

Abdullah, die de premier en ministers kan benoemen en ontslaan, zei eerder al dat hij hervormingen wil om ''dichter bij de eisen van het volk te komen".