CAÏRO - De vele honderdduizenden betogers in Egypte willen dat president Hosni Mubarak uiterlijk vrijdag opstapt. Ze hebben deze dag al ‘vertrekdag’ gedoopt.

Oppositiekopstuk Mohammed ElBaradei zei dinsdag te hopen dat 82-jarige leider eerder opstapt en het land verlaat.

De druk op Mubarak neemt toe. De coalitie van oppositiegroepen heeft de Egyptische regering laten weten dat ze pas wil praten over een overgang naar democratie nadat hij is afgetreden.

Honderdduizenden mensen gingen dinsdag de straat op in de hoofdstad Caïro en de noordelijke miljoenenstad Alexandrië. Ze stellen door te gaan totdat de president, die al dertig jaar autoritair regeert, weg is.

Nieuw kabinet

Mubarak probeerde de onrust te bezweren door een nieuw kabinet te benoemen. De gehate minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adli moest het veld ruimen, maar veel anderen bleven aan.

De oppositie nam hier geen genoegen mee en stelde door te gaan met betogen.

Schieten

Het leger is Mubarak officieel niet afgevallen, maar heeft laten weten niet te schieten op betogers. De actievoerders hopen dinsdag zeker een miljoen mensen op de been te krijgen om hun eisen kracht bij te zetten.

In Alexandrië zijn de politiebureaus de afgelopen dagen in brand gestoken en agenten gevlucht voor de steeds groter wordende mensenmassa’s op straat.

Plunderen

Er zouden echter ook documenten zijn opgedoken waaruit blijkt dat sommige agenten hun uniform hebben uitgetrokken en aan het plunderen zijn geslagen. Ze zouden hiermee de ''indruk willen wekken dat zonder Mubarak het land in chaos vervalt''.

Als dit klopt, is het een misdaad en moet iemand zich voor de rechter verantwoorden, aldus ElBaradei.

Lees alles over de situatie in Egypte op onze special
Volg berichten op Twitter via NUlive