CAIRO - De menigte die op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro betoogt tegen president Hosni Mubarak, is tot zeker een miljoen mensen gegroeid.

Dat schrijft Arabische nieuwszender Al-Jazeera. Met leuzen roepen de betogers om het aftreden van hun president.

Mohammed ElBaradei, boegbeeld van de Egyptische oppositie, heeft president Mubarak dinsdag een ultimatum gesteld. ElBaradei zei dinsdag tegen de zender al-Arabiya dat Mubarak uiterlijk vrijdag moet opstappen.

Een coalitie van oppositiegroepen heeft de Egyptische regering laten weten dat ze pas willen praten over een overgang naar democratie nadat Mubarak is afgetreden. Dat verklaarde de Moslim Broederschap dinsdag.

''Onze eerste eis is dat Mubarak vertrekt. Pas daarna kan de dialoog met het militaire establishment beginnen over de details van de vreedzame overdracht van de macht'', zei Mohammed al-Beltagi, een voormalig parlementslid voor de moslimbroeders.

Levens

De onlusten in Egypte hebben mogelijk al driehonderd levens geëist. Dat heeft de hoge commissaris voor de mensenrechten van de VN, Navi Pillay, dinsdag gezegd.

Pillay zei dat ze zich baseert op berichten waarvoor de VN nog geen bevestiging hebben kunnen krijgen. Volgens die berichten zijn zeker drieduizend mensen gewond geraakt en honderden anderen gearresteerd.

Op de Dam in Amsterdam hebben zich dinsdagmiddag 100 tot 200 mensen verzameld om hun steun te betuigen aan de Egyptische 'miljoenenmars'. De demonstratie op de Dam verloopt rustig, meldt stadszender AT5

Bekijk hier de livestream van Al-Jazeera op het Tahirplein in Cairo.

Alles over de situatie in Egypte op onze special.

Volg berichten op Twitter via NUlive.