TEHERAN - Iran heeft fel uitgehaald naar westerse landen die kritiek hebben op de executies die in de islamitische staat worden uitgevoerd.

Het Westen moet zich niet bemoeien met het Iraanse rechtssysteem, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran dinsdag.

Iran heeft dit jaar al bijna zeventig mensen opgehangen.

Drugssmokkel

Volgens de zegsman, Ramin Mehmanparast, was 80 procent van hen veroordeeld voor drugssmokkel. ''Als Iran niet tegen drugs vecht, ondervindt het Westen de schadelijke gevolgen daarvan''.

De Iraanse reactie volgt op de executie van de Nederlands-Iraanse vrouw Zahra Bahrami, die officieel was veroordeeld voor drugshandel en -bezit. Nederland en andere westerse landen spraken hun afschuw uit.

Standpunt

Mehmanparast herhaalde het Iraanse standpunt dat Bahrami een Iraans staatsburger is en dat Iran de Nederlandse nationaliteit van Bahrami niet erkent.

''Het is onacceptabel dat Nederlandse functionarissen zich bemoeien met een Iraanse zaak'', aldus de zegsman.

Bekend

''We staan geen enkel land toe dat te doen. In de zaak (van Bahrami) was er overtuigend bewijs. De beklaagde had duidelijk bekend dat ze drugs had gekocht, verkocht, geïmporteerd en geëxporteerd''.

Volgens Mehmanparast heeft Nederland overhaast gereageerd zonder op de hoogte zijn van de drugssmokkelactiviteiten van Bahrami. Zij was aanvankelijk opgepakt omdat ze deelnam aan een demonstratie tegen de Iraanse regering.

Rosenthal

Volgens minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken is het Iraanse regime ''kennelijk toch enigszins onder de indruk'' van de scherpe veroordeling door Nederland en de Europese Unie van de executie van Bahrami.