GENEVE - De tegoeden op de Zwitserse bankrekeningen van de Haïtiaanse ex-dictator Jean-Claude Duvalier zijn door een nieuwe wet geblokkeerd. Door de zogeheten Duvalierwet kan Zwitserland het geld uitkeren aan de regering van Haïti en niet aan Duvalier of zijn familie.

De nieuwe wet is van toepassing op alle fragiele staten die zelf niet in staat zijn het geld op Zwitserse bankrekeningen terug te vorderen van leiders of voormalige leiders.

De wet is tot stand gekomen omdat Zwitserland soms genoodzaakt was illegale tegoeden terug te geven aan de families van dictators vanwege het zwakke juridische systeem in het desbetreffende land.

Dat was bijvoorbeeld het geval in 2009 bij de overleden ex-president van de Democratische Republiek Congo, Mobutu Sese Seko.

Duvalier had nog geprobeerd voor de wet in werking trad, enkele dagen in Haïti te verblijven om de Zwitsers voor te kunnen houden dat hij niet is aangeklaagd en dus recht op zijn legaal verworven geld heeft. Dat is echter mislukt. Hij is aangeklaagd en mag het land niet uit.