CAÏRO - Als de Egyptische president Hosni Mubarak zijn ''huid wil redden, dan kan hij beter vertrekken''. Dat zegt Mohammed ElBaradei dinsdag in de Britse krant The Independent.

Volgens de oppositieleider riep de demonstrerende massa tot voor kort dat de 82-jarige president moest vertrekken, maar nu roepen ze dat Mubarak voor de rechter moet verschijnen, aldus ElBaradei.

Dat komt volgens de oud-leider van de nucleaire waakhond van de VN (IAEA) omdat er documenten opduiken waaruit blijkt dat sommige agenten hun uniform hebben uitgetrokken en aan het plunderen zijn geslagen.

Ze zouden hiermee de ''indruk willen wekken dat zonder Mubarak het land in chaos vervalt''. Als dit klopt is het een misdaad en dan moet iemand zich voor de rechter verantwoorden, stelt ElBaradei in de Britse krant.

Organisaties

Dinsdag riepen ook vijftig Egyptische mensenrechtenorganisaties op tot het vertrek van Mubarak, om zo onnodig bloedvergieten te vermijden.

De groeperingen spraken zich uit op de achtste dag van de protesten, waarop honderdduizenden demonstranten worden verwacht in de grote steden.

De groepen willen ''parlements- en presidentsverkiezingen binnen zes maanden onder toezicht van de rechterlijke macht'', aldus de gezamenlijke verklaring. Ook moet er een nieuwe grondwet komen, ''opgesteld door een commissie die alle partijen en politieke groepen en maatschappelijke groepen representeert''.