BRUSSEL - De Belgische koning Albert II rondt dinsdag zijn consultatieronde in de kabinetsformatie af met een gesprek met de twee hoofdrolspelers.

In de ochtenduren spreekt hij met voorzitter Elio Di Rupo van de PS, de Franstalige socialisten.

's Middags is diens collega Bart De Wever van de Vlaams-nationalistische N-VA aan de beurt.

Brui

De afgelopen dagen ontving de vorst al de leiders van zeven andere partijen. Onder hen bevonden zich voor het eerst ook de liberalen, die tot dusver aan de zijlijn stonden.

De nieuwe consultaties waren nodig omdat bemiddelaar Johan Vande Lanotte, een Vlaams socialist, er vorige week de brui aan gaf. Belgische media verwachten dat koning Albert snel, mogelijk dinsdag al, een nieuwe bemiddelaar aanwijst.

Vertrouwelijk gesprek

De Wever en Di Rupo hadden maandag een vertrouwelijk gesprek met elkaar tijdens een lunch. Over de inhoud is niets uitgelekt. Hoewel hun politieke opvattingen mijlenver uiteen liggen, zou de persoonlijke verhouding tussen de twee goed zijn.

Een bezoek aan het kasteel van Laken is voor politici overigens geen lolletje, zo wist Het laatste Nieuws dinsdag te melden. De koning ontvangt zijn gasten bijzonder sober. Een kopje koffie kan er niet af, zelfs geen glaasje water. Albert trekt daarmee de lijn van zijn overleden broer en voorganger Boudewijn door. Ook die liet bezoekers urenlang op een droogje zitten.