AMSTERDAM - Reisorganisaties hebben tot nu toe al honderden Nederlandse toeristen uit Egypte teruggehaald. De meeste verwachten dinsdagavond de terughaalactie af te ronden.

De organisaties besloten zondag Nederlanders op te halen vanwege de onrust in het land. In totaal bevonden zich dezer dagen ongeveer vierduizend Nederlandse toeristen in Egypte.

TUI haalde al achthonderd mensen op. Dinsdag volgen nog eens achthonderd vakantiegangers. Dan heeft TUI de terughaalactie afgerond. Via Thomas Cook zijn al twaalfhonderd toeristen teruggevlogen. De laatste driehonderd volgen dinsdag.

Oad Reizen repatrieert 170 Nederlanders en ook dat zal dinsdag achter de rug zijn. Bij Sundio Group (waaronder Sunweb) hadden een kleine driehonderd mensen een vakantie naar Egypte geboekt en die zijn allemaal teruggebracht.

Sky International is maandag begonnen met het terugvliegen van in totaal ongeveer 650 passagiers. Nile Travel heeft ongeveer vierhonderd vakantiegangers teruggehaald, van wie de laatste dinsdag in Nederland worden verwacht.

Alarmcentrale

Bij alarmcentrale Eurocross Assistance waren dinsdagochtend nog geen meldingen binnen van in Egypte gestrande reizigers die in medische nood verkeren. ''De situatie in Caïro wijkt behoorlijk af van die in de toeristische badplaatsen. Veel Nederlanders zijn gestrand op de luchthaven in de hoofdstad en daar is het tamelijk chaotisch''', aldus een woordvoerster.

''Daar is nauwelijks dienstverlening. Mensen kunnen niet inchecken, ze slapen op de grond en de communicatie hapert, dus ze hebben erg weinig informatie over hoe ze terug kunnen.'' Het gaat dan vooral om mensen die buiten reisorganisaties om een ticket hebben gekocht of in Caïro een tussenlanding hebben gemaakt en niet verder kunnen.