CAÏRO - Circa 100.000 mensen hebben zich dinsdag kort voor de middag op het Tahrirplein in het centrum van de Egyptische hoofdstad Caïro verzameld voor een protest tegen de Egyptische president Hosni Mubarak. De oppositie hoopt dat de betoging uitgroeit tot een miljoenenmars.

De autoriteiten proberen het de demonstranten zo moeilijk mogelijk te maken om het Tahrirplein te bereiken.

Alle wegen naar Caïro zijn afgesloten en ook is er geen openbaar vervoer naar de hoofdstad. Voorts is alle treinvervoer in het hele land stilgelegd en rijden er geen bussen tussen steden.

Veel betogers hielden geen rekening met de avondklok en bleven op het plein overnachten. Het Bevrijdingsplein vormt het epicentrum van de inmiddels acht dagen aanhoudende protesten tegen het decennialange bewind van Mubarak.

Militairen

Met leuzen roepen de betogers om het aftreden van hun president. Militairen zijn aanwezig op het Tahrirplein, maar grijpen niet in. Maandag liet het leger weten dat het geen geweld zal gebruiken tegen de demonstranten omdat de eisen van de betogers legitiem zijn.

De demonstranten hadden opgeroepen tot een algemene staking en de massale mars door de steden Caïro en Alexandrië.

Netwerksites

De betogers houden contact met elkaar via sociale netwerksites zoals Facebook en Twitter. De autoriteiten hebben dat moeilijk gemaakt door het internet plat te leggen en het sms-verkeer te hinderen.

Google heeft daarom samen met Twitter een telefoonnummer geopend, waar mensen een boodschap kunnen inspreken. Die melding komt dan automatisch op Twitter, zodat de demonstranten elkaar toch op de hoogte kunnen houden.

Mubarak probeerde maandag de onrust te bezweren door een nieuw kabinet te benoemen. De gehate minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adli moest het veld ruimen, maar veel anderen bleven aan.

De oppositie nam geen genoegen met het gebaar van de president en stelde door te gaan met betogen. Veel demonstranten zeggen pas tevreden te zijn als de 82-jarige Mubarak zelf vertrekt.

Suleiman

Ook besloot Mubarak dat zijn vicepresident Omar Suleiman per direct in gesprek moet treden met de oppositie. Onderwerpen op de agenda zijn onder meer hervorming van de grondwet en het kiesstelsel.

Suleiman zei dat de regering daarnaast zo snel mogelijk aan de slag gaat met de bestrijding van zaken als werkloosheid, armoede en corruptie.

Een cruciale rol is weggelegd voor het Egyptische leger. Militairen staan dinsdag opgesteld op de toegangswegen naar Egypte.

Ook staan in veel straten tanks en gepantserde voertuigen. Tot nog toe hebben de militairen niet ingegrepen bij de protesten. Maandag liet het leger weten dat het geen geweld zal gebruiken tegen de demonstranten omdat de eisen van de betogers legitiem zijn.

Lees alles over de situatie in Egypte op onze special.
Volg berichten op Twitter via NUlive.

Alle video's over Egypte op Zie.nl.