BRUSSEL - De Europese Unie heeft maandag sancties uitgevaardigd tegen personen die zij verantwoordelijk acht voor de fraude bij de verkiezingen van december in Wit-Rusland.

Het gaat om de toen herkozen Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko en een groep topmedewerkers.

Zij krijgen te maken met reisbeperkingen en hun tegoeden in Europa worden bevroren. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU maandag in Brussel besloten.

De strafmaatregel is ook bedoeld als protest tegen de gewelddadige onderdrukking van de democratische oppositie en de golf van arrestaties van antiregeringsbetogers die volgde op de omstreden presidentsverkiezingen.

Misstanden

De EU had een deel van de personen eerder al aangepakt wegens misstanden bij de verkiezingen in 2004 en 2006 en onderdrukking. Maar die sancties waren in oktober 2008 opgeschort om de democratisering van de voormalige Sovjetrepubliek te bevorderen. Zij zijn nu weer van kracht.

De EU kondigde sancties af hoewel Wit-Rusland afgelopen weekeinde enkele dissidenten heeft vrijgelaten. ''Het is goed dat zij vrijkomen, maar het is een te doorzichtige zaak, want opnieuw worden er personen gevangen gezet'', aldus minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) maandagavond.